Yasamada Katılım ve İzleme

Yasamada Katılım ve İzleme

Yasamada Katılım ve İzleme Neden Önemli?

Vatandaşlık, üyesi olduğumuz devletle aramızdaki bağın adı.Bu bağın bir gereği olarak hak ve sorumluluklar kazanıyor, yükümlülükler üstleniyoruz.

Öte yandan vatandaşlığı, bireysel olarak değil, bir topluluğun parçası olarak deneyimliyoruz. Yani sadece devletle ilişki kurmuyor, aynı zamanda diğer vatandaşlarla da bağlanıyoruz. Kısacası, hep birlikte, eşit hak ve sorumluluklar üzerinden bir ortaklık paylaşıyoruz. Bu ortaklığı korumak, sorumlulukları paylaşmak ve haklarımızı savunabilmemiz için aktif vatandaşlık, yani katılım ve izleme gerçekleştiriyoruz.

Katılımcılık, yalnızca “oy kullanmak” demek değil. Demokratik düzen anlayışının gelişmesi ile birlikte, “doğrudan karar alma mekanizmalarına katılım ve kararları sorgulama” bireylerin yeni bir hakkı olarak ortaya çıkıyor.

Yasamaya -yani Meclisin tüm faaliyetlerine- katılım da, yönetime katılmanın en birincil öğesi olarak değerlendiriliyor. Son dönemlerde kişilerin ve özellikle STK’ların yasama sürecindeki rolü her geçen gün artıyor. Çünkü TBMM kanun yapma fonksiyonunu yerine getirirken, toplumdaki farklı görüş ve çıkarları bağdaştırma görevini de üstleniyor.

Bu süreçte, STK’lar ile diya­logunun güçlendirilmesi ve hukuki çerçevesinin düzenlenmesi Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi önemli kurumlarda, uyumda önemli ölçüt sayılıyor. Dahası, toplumda "yetki bende, o halde ben yaparım, olur!" şeklindeki geleneksel mantığın yerini, "Meclisin işlevlerine ne kadar katılımcılık sağlanabilirse, yasalar zamana karşı o kadar dayanıklı oluyor" şeklinde katılımcı bir tavır alıyor.

Etkinliğimizde neler yapacağız?

Etkinliğimiz iki bölümden oluşacak.

Birinci bölümde Eren Çağdaş Bilgiç ile birlikte  bir aktif vatandaş olarak Meclisin faaliyetlerine nasıl katılırız, fikirlerimizi, haklarımızı ve sivil toplum kuruluşumuzun nasıl savunuculuğunu yaparız bunu öğreneceğiz.

İkinci bölümde ise katılımcıları farklı zoom odalarına göndererek birbirleri ile tanışma, deneyimlerini paylaşma ve nitelikli bir network kazanabilme imkânı sağlayacağız.

 Konuk uzman hakkında detaylı bilgi için Lınkedın Eren Çağdaş Bilgiç adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kayıt Yöntemi

Etkinlik verimliliği azami seviyelere ulaştırabilmek için 12 kişiyle sınırlandırılmıştır. Sınırlı sayıdaki kontenjandan yararlanmak için aşağıdaki formu doldurunuz.

Kayıt Formu

Etkinlik günü zoom uygulamasına aşağıdaki linkten girebilirsiniz.

Zoom Toplantısına Katılın
https://us02web.zoom.us/j/86273301227?pwd=NEhBaVY4YXljT00xSnNNczVPbFAzQT09

Toplantı Kimliği: 862 7330 1227
Parola: 983273

 

Şimdi Ara Canlı Yardım