İktisadi İşletme Kuruluşu

İKTİSADİ İŞLETME KURULUŞU

İktisadi işletme kurmak isteyen dernekler, tüzüklerindeki hükümler doğrultusunda genel kurul veya yönetim kurulu kararı almalıdır.  Bu kararda yer alması gerekenler:

Kurmak istenen işletmenin unvanı, açık adresi, sermayesi, temsilcileri, bunların uyrukları, ev adresleri, temsilin şekli, işletmenin konusu açıkça belirtilmelidir. 

Bu kararı alan dernekler aşağıda belirtilmekte olan belgeler ile Sanayi ve Ticaret Odası’na başvuru yapmalıdır. Sanayi ve Ticaret Odası’ndan, internet üzerinden randevu alınarak gidilmektedir. 

Dernek tarafından yazılmış olup iktisadi işletme kurulmak istendiği dilekçe,

  1. Noter tarafından onaylanmış derneği yetkili organı tarafından 2 nüsha karar sureti,

  2. Derneğin kuruluşuna izin veren valilik izini yazısının aslı veya noter onaylı sureti,

  3. Dernek tüzüğünün noter onaylı son şekli,

  4. Noter tarafından onaylı derneğin iktisadi işletme kurmak için aldığı kararı,

  5. İşletme temsilci veya temsilcilerinin nüfus cüzdanı sureti, imza beyannameleri, ikametgah belgesi,

  6. Ticaret Sicili Tüzüğü’nün 29. Maddesine göre düzenlenen taahhütname, Oda Kayıt Beyannamesi,

  7. İşletmenin açılışına dair kararı alan organın görev süresinin dolmadığını teyit eden son seçim veya atamaya ilişkin yetkili kurul kararı. 

  8. İktisadi işletmeler diğer işletmelerden farklı oldukları için, önceden vergi dairesinden veri numarası alıp ardından iktisadi işletme kurulduktan sonra ikinci kez vergi dairesinden onaylatmaları gerekmektedir.    

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 153’üncü maddesi gereğince; Ticaret sicil memurlukları, kurumlar vergisi mükellefi olup da Tür Ticaret Kanununun 30’uncu maddesi uyarınca iktisadi işletmesini tescil için başvuran derneklerin başvuru evraklarının bir suretini ilgili vergi dairesine intikal ettirmeleri gerekmektedir. Ticaret sicil memurluklarınca, vergi dairesine yapılan bu bildirimle, dernek iktisadi işletmelerinin işe başlamayı bildirme yükümlülükleri yerine getirilmiş sayılır. Derneklerin vergi dairesine ayrıca işe başlamayı bildirmesine gerek yoktur. Bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen ticaret sicil memurları hakkında işe başlamanın zamanında bildirilmemesine ilişkin usulsüzlük cezası hükümleri uygulanır.

Yorum Gönder

Güvenlik Kodu 19 + 7 = ?
Şimdi Ara Canlı Yardım